Reizen

Op vakantie met de elektrische auto

De elektrische auto is onmiskenbaar bezig met een grote opmars. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de verkopen van elektrische auto’s de benzineauto’s zal verslaan. Als reislustig volk gaan we graag met de auto op vakantie. Een vakantie met de elektrische auto is voor velen nog onwennig en zeker nog niet vanzelfsprekend. Dit komt onder andere doordat de auto onderweg naar de vakantiebestemming wel regelmatig gebruik moet maken van een laadpaal. Binnen Europa is de beschikbaarheid van laadpalen en snelladers per land nogal wisselend. Met onderstaande tips voor een vakantie met een elektrische auto ga je goed voorbereid op vakantie.

Gebruik een routeplanner voor elektrische auto’s

Bij een elektrische auto is de actieradius leidend. Hoeveel kilometers kan de auto rijden met een volgeladen batterij. Een routeplanner voor elektrische auto’s zoekt een route waarbij de auto altijd op tijd een laadpaal zal bereiken. Tesla heeft een eigen netwerk van snelladers. De locaties zijn via het eigen navigatiesysteem van Tesla eenvoudig te vinden. Hou er wel rekening mee dat de actieradius van een zwaarbepakte auto, of een auto met een dakkoffer, minder is dan normaal. Globaal gezien mag een rit met een elektrische auto door Scandinavië of West-Europa geen problemen geven. In Zuid- en Oost-Europa kan het soms lastiger zijn om een laadpaal te vinden.

Slim rijden

Een elektrische auto haalt het maximale uit de actieradius bij een constante snelheid van 110 km/uur. Stel je cruise control in en dan kun je meer kilometers maken. Het energieverbruik in de auto heeft ook invloed op de actieradius. De verwarming of airco in de auto vragen energie en daardoor neemt de actieradius af. Gebruik liever de stoelverwarming als je het koud hebt, want daardoor warm je gerichter op en bespaar je energie. Ook het opladen van telefoons en andere elektrische apparaten zorgt ervoor dat de batterij sneller leeg gaat. Wees daarom kritisch welke apparaten je wel of niet gebruikt tijdens de rit.

Neem een extra laadpas mee voor het buitenland

Een Nederlandse laadpas is niet altijd en overal in het buitenland te gebruiken om op te laden. Er zijn veel verschillende aanbieders en sommige bieden gratis laadpassen aan waarbij je pas betaald als je er gebruik van maakt. Meestal gaat het dan om een starttarief en de prijs per kWh. Ondanks dat de prijzen fluctueren en per aanbieder verschillen, ligt de prijs per kWh ongeveer tussen de € 0,25 tot € 0,39.

Zorg voor de juiste laadkabel

Europa zou Europa niet zijn als er niet onderlinge verschillen zouden bestaan tussen landen en de gangbare laadkabels. De meeste landen hanteren de Type 2 stekkers, maar juist populaire vakantielanden als Frankrijk en Italië hebben soms afwijkende standaarden. In sommige gebieden in Frankrijk en Italië gebruikt men de Type 3 laadkabels. Denk hieraan in je vakantievoorbereidingen om verrassingen te voorkomen en bestel een extra laadkabel voor je aan de reis begint. Kies wel voor een snelladers met een capaciteit van minimaal 50kW. Kan een auto een hogere capaciteit aan dan geeft een kabel van 175 kW veel snelheidswinst.

Laadpaal op vakantiebestemming

Eenmaal op bestemming aangekomen is het heel handig als je daar ook je auto kan opladen. Zo is de auto voor iedere rit volledig opgeladen en kan je direct de omgeving gaan ontdekken. Een hotel, vakantiehuis of camping met eigen laadpaal is dan ideaal. Uit onderzoek blijkt dat vakantiegangers met een elektrische auto steeds vaker kiezen voor een accommodatie waar ze ook direct de auto op kunnen laden.

Opladen in parkeergarages

Parkeergarages in binnen- en buiteland beschikken steeds vaker over de mogelijkheid om de auto op te laden. Er is wel een groot verschil tussen de beschikbaarheid en de hoeveelheid laadpalen per garage. Soms is er sprake van een maximale laadtijd waarna je de auto moet verplaatsen. Laden in een parkeergarage kan erg handig zijn, maar zorg wel dat je vooraf de mogelijkheden en spelregels bekijkt. Wat handig is in het buitenland is om de app van Google Translate te gebruiken, zo kun je real-time teksten vertalen op laadpalen en bij parkeergarages. Hiermee voorkom je boetes en teleurstellingen.

#Elektrische Auto #Autovakantie #Trend #Tips #Vakantie #Laadpaal #Voorbereiding

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close